Pages

Thursday 6 December 2012

Selera Musim 1 Episod 1 : Chocolate Hazelnut Soffle

  Souffle Coklat Kacang Hazel

Bahan-Bahan:
1. Coklat Masak 100g
2. Mentega 100g
3. Hazelnut Kisar 125g
4. Telur 8 biji
5. Gula Halus 50g
6. Vanilla Esen 1 Sudu Kecil
7. Mentega
8. Gula Ising.

Cara Penyediaan:

 
1. Cairkan Mentega Dan Coklat Di Atas Air Panas.
2. Biarkan Sejuk Di Suhu Udara.
3. Asingkan Telur Putih Dan Merah.
4. Pukul Telur Merah sehingga Kembang Dan Masukkan Esen Vanilla.
5. Masukkan Campuran Coklat Mentega Ke Dalam Adunan Kuning Telur Sehingga Sebati.
6. Di Dalam Mangkuk Yang Asing, Pukul Putih Telur Bersama Gula Sehingga Kental.
Masukkan 1/3 Putih Telug Ke Dalam Adunan Kuning Telur Dan Selebih Adunan Putih Telur.
7. Sapukan Mentega Di Sekeliling Remekin Dan Sedikit Gula Asing Di Dalam Rekemin.
8. Dibakar Dalam Loyang Berisi Air Pada Suhu 170c Selama Kira-Kira 30 minit.

Tonton Online:

No comments:

Post a Comment